Jdeme fotit wildlife

Publikováno: 8. května 2024 | autor Petr Březina
pexels-janko-ferlic-1068554.jpg

V rámci amatérské fotografie patří wildlife mezi žánry, v nichž se ukáže um, na technickém vybavení totiž až tak úplně nezáleží, i když to tak mnohdy nevypadá. Fotoaparát totiž není všechno.

Wildlife fotografie čili snímání zvířat ideálně v jejich přirozeném prostředí je jednou z nejnáročnějších disciplín, a to hned z několika úhlů pohledu. Na to, jak dosáhnout dobrých výsledků, se proto podíváme podrobněji.

Jarní a letní měsíce jsou pro fotografování zvířat ideální, panuje již dostatek světla i v brzkých ranních hodinách a příroda je v největším rozpuku. Pamatujte také na to, že spolu s rostoucími teplotami klesá i aktivita zvěře, což se může při lovech beze zbraní hodit. Samotná příprava u wildlife znamená tři základní věci – vhodnou techniku, správné stanoviště i denní dobu a především pak trpělivost a nenápadnost.

pexels-pixabay-2361.jpg

Ne náhodou se při fotografování zvířat hovoří o lovech beze zbraní, je to analogie k tomu, když lovíte zvěř pomocí dlouhé zbraně s optickým hledím. Ovšem stejně jako při utkání s jakýmkoliv soupeřem je výhodou poznat jeho vlastnosti a chování, u zvířat to platí hlavně v jejich prostředí. Zkrátka a dobře je pro vás výhodou, když víte o fotografovaném objektu co nejvíce.

Pozoruj a buď nezpozorován

Praxe je nejlepším učitelem prakticky u jakéhokoliv žánru, v případě fotografování zvířat je však třeba počítat s tím, že pracujete se živými tvory, a podle toho se také chovat. Zejména ve volné přírodě je v začátcích nejtěžší zůstat nenápadný a potichu. Zvířata jsou plachá, takže je snadno vyruší jakýkoliv zvuk (majitelé bezzrcadlovek s elektronickou závěrkou mají výrazné plus) nebo nečekaný pohyb.

Než půjdete do terénu, je vhodné si nastudovat alespoň základní informace o fotografované zvěři, jaký má denní rytmus, kolik kusů jí najdete ve skupině, kde nejčastěji sídlí, jaké má přirození nepřátele, jakou potravu vyhledává, jak se chová, když je lovena nebo když loví. U dravců je velmi důležité znát způsob lovu, abyste věděli, jak se budou chovat a jaké pohyby můžete očekávat.

pexels-pixabay-247376.jpg

V mnoha případech to totiž budou pro fotografování důležité informace, které můžete v praxi v terénu využít. Díky těmto informacím se lze dostatečně připravit a budete mít alespoň nějakou představu o tom, jak by mohlo fotografování probíhat. Jako konkrétní příklad mohou posloužit draví ptáci, jejichž způsob lovu se značně liší, takže při jeho znalosti máte mnohem jednodušší práci při kompozici.

Ruku v ruce s předvídáním chování zvěře jde také výběr vhodného místa pro fotografování a následné maskování. Dobré mimikry vám nejen umožní splynout s okolím, ale také dodá možnost pohybu, při němž vás stále kryje. Oblečení by mělo být nenápadné, abyste mohli splynout s okolím – velmi praktickou pomůckou jsou například maskovací sítě zbarvené jako konkrétní prostředí, které udělají velkou službu a nejsou příliš nákladné.

pexels-richard-verbeek-572861.jpg

Stejně jako fotograf by měl být maskovaný i aparát, aby nepřitahoval příliš pozornosti například svojí tmavou, nebo naopak bílou barvou, případně nežádoucími odlesky. Ideální je ovinout objektiv kusem maskáčové látky anebo použít neoprenový návlek v libovolném zbarvení, vždy volte materiál, který nešustí.

Určitě nezapomeňte na sluneční clonu, ta je u většiny ...


Celý článek najdete v květnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.